Jdi na obsah Jdi na menu
 


pomoc už je na svém místě

1. 7. 2009

Pomoc při povodních 2009

 

V sobotu 27.6.2009 bylo rozhodnuto, že náš sbor uspořádá sbírku, na pomoc zaplaveným oblastem. V první fázi jsme předběžně domluvili s našim Obecním úřadem, že zaplatí náklady, na dopravu. Hned po této domluvě, jsme oslovili s prosbou na spolupráci všechny SDH, které se  zúčastnily soutěže u nás v Močovicích. V neděli dopoledne, po telefonátu s panem Duškem z Nových Dvorů, se povedlo naší žádost přeposlat emailem všem SDH v okrese Kutná Hora. A ještě nám to ,,novodvoráci“ přidali na jejich stránky, kde, díky lize, ten den surfovalo hodně lidí. Celé jsme to zkusili pojistit prosbou, o otištění žádosti, v Kutnohorském Deníku, kde nám bez zaváhání plně vyšli vstříc.

  V den sbírky, naše telefony téměř nepřetržitě vyzváněly. Volalo mnoho lidí, kteří zjišťovali, jak mohou pomoci. Všichni jsme byli rádi, že se sbírka rozběhla lépe, než v roce 2002, kdy se zapojili jen  ,,močováci“. Odpoledne jsme díky kontaktům na různá krizová centra (pomohli nám lidi z HZS Kutná Hora), vytipovali pár oblastí, kde bylo potřeba nějaké pomoci. Tato místa jsme postupně obvolali a výsledek byl, že sbírka poputuje do STRUNKOVIC NAD BLANICÍ. Do 17.00 jsme naváželi ze sběrných míst věci do hasičárny a čekali, kdo ještě dorazí. Od 17.00 do 19.00 jsme se měli, co ohánět. Počet zapojených lidí a množství vybraného materiálu převýšil i  naše největší očekávání. Jen nám tím nastal jeden problém. Neměli jsme dostatek prostoru v našem autě a přívěsu, s kterým jsme chtěli vše odvézt. Po několika pokusech tuto situaci vyřešit, se nám nabídl pan Radek Peroutka z firmy ElPe, který nám dal k dispozici auto i s řidičem, jen za úhradu projeté nafty. Po 19 hodině jsme vše naložili a připravili k rannímu odjezdu.

   Ve středu ráno jsme vyrazili ve složení :

SDH Močovice – Tomáš Moravec, David Vacek, Lukáš Kroupa, Patrik Richard a Iveta Jiroušková

ElPe – Petr Moravec ( SDH Souňov)

   Cestou jsme po telefonické dohodě, se starostou obce, do které jsme jeli, nakoupili potřebné vybavení. (lopaty, košťata, kbelíky, hrábě, 2ks vysokotlakých čističů, atd.) Vše jsme nakoupili z peněz, které se nám sešly od dárců (celkem 29.000,- Kč) Po desáté hodině, jsme dorazili na místo a za pomocí místního velitele hasičů, místostarosty a starosty začali skládat materiál. Po vyložení nám pan starosta Matějka vysvětlil a ukázal, jak a kde jejich obec povodeň zasáhla. Pocit,  který jsme měli, když jsme tuto zkázu viděli, je nepopsatelný. Někteří z nás dělali sbírku při povodních v roce 2002, ale nikdy si na to člověk nezvykne. Vidět vše v televizi a nebo na vlastní oči, to je obrovský rozdíl. Po 16 hodině jsme se vrátili na základnu.

   Na závěr bych chtěl moc poděkovat všem, kdo nám nějakým způsobem pomohl. Nerozlišuji pomoc materiální, finanční, nebo fyzickou. Nebudu jmenovat jednotlivé lidi, obce, nebo SDH, protože se bojím, abych na někoho nezapomněl. Myslím, že je krásné, že jako hasiči jezdíme, po soutěžích, pořádáme kulturní akce a jiné zábavy, ale nesmíme zapomínat, proč jsme u hasičů. V těchto dnech mohli všichni hasiči nějak pomoci. A ten, kdo říká, že na povodně nemá techniku, tak si přece vždycky nějakou tu potřebnou cestu najde. Já mohu mluvit za hasiče z Močovic a ti jsou připraveni opravdu pomoci kdykoliv a komukoliv.

 

JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI VŠEM, KDO NÁM POMOHL!!!

 

 

Náhledy fotografií ze složky povodně 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pomoc při povodních

(Jaroslava Bruthansová, 1. 7. 2009 23:36)

Jedno velké díky patří i vám, protože pustit se do takové to akce, jen tak někdo odvahu nemá.
A pravděpodobně ti kteří pomohli si dobře uvědomují, že třeba zítra mohou potřebovat pomoc také.